Σκουφάκια Χειρουργείου - Το στυλ και η τέλεια εφαρμογή

Σκουφάκια Χειρουργείου – Το στυλ και η τέλεια εφαρμογή

Στα νοσοκομεία όπου η τήρηση της υγιεινής είναι απαραίτητη, όλο το ιατρικό προσωπικό φορά τις κατάλληλες στολές σε όλη την βάρδια τους. Μαζί με την ιατρική στολή, δεν ξεχνούν ποτέ να φορούν και καπελάκια χειρουργείου. Αναρωτιέσαι γιατί είναι χρήσιμα τα ιατρικά σκουφάκια; Θέλεις να μάθεις τα διαφορετικά είδη που υπάρχουν ή αναζητάς λίγη βοήθεια για να επιλέξεις το ιδανικό σκουφί που θα εφαρμόζει τέλεια στο κεφάλι σου; Αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν στις επόμενες γραμμές του κειμένου.

Τι είναι τα σκουφάκια χειρουργείου και γιατί χρειάζονται

Πρώτα απ΄ όλα, ας εξηγήσουμε καλύτερα τι είναι τα καπελάκια χειρουργείου και ποιοι ακριβώς τα φορούν. Με τα σκουφιά χειρουργείου, όπως αλλιώς ονομάζονται, οι ιατροί και οι νοσηλεύτριες καλύπτουν τα μαλλιά, το τριχωτό του κεφαλιού καθώς και τα αυτιά τους προκειμένου να μειώσουν στο ελάχιστο, την αποβολή τριχών και νεκρών σωματιδίων δέρματος και την μεταφορά τους προς τους ασθενείς που εκείνη την στιγμή υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.

Δίχως την ύπαρξη των συγκεκριμένων σκουφιών, μολύνεται ο αποστειρωμένος χώρος του χειρουργείου και ο ασθενής βρίσκεται σε κίνδυνο. Το χειρουργικό σκουφάκι προστατεύει και το ιατρικό προσωπικό κατά την διάρκεια μίας εγχείρησης. Και αυτό γιατί εμποδίζει τον ιδρώτα να στάξει στα μάτια των χειρουργών και να τα ερεθίσει. Επίσης, ελαχιστοποιούνται και οι πιθανότητες ύπαρξης ενός ιατρικού λάθους.

Πόσα είδη χειρουργικών καπέλων υπάρχουν

Εξαιτίας της σπουδαιότητας των χειρουργικών σκούφων, στο εμπόριο θα βρεις πολλά είδη, ανάλογα με την εργασία, το μήκος των μαλλιών που έχει ο εργαζόμενος και την χρήση τους. Πιο αναλυτικά, τα είδη χειρουργικών καπέλων που υπάρχουν είναι τα εξής:

  • Χειρουργικά σκουφάκια μίας χρήσης: Χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους σε χώρους όπου ο κίνδυνος της μόλυνσης είναι πολύ υψηλός. Προστατεύουν το τριχωτό της κεφαλή των χειρουργών από το αίμα και την βρωμιά και μετά την χρήση τους πετιούνται. Είναι συνήθως κατασκευασμένα από χαρτί.
  • Καπελάκια χειρουργείου με αλογοουρά (ponytail): Τα συγκεκριμένα καπελάκια είναι ιδανικά για αυτούς που έχουν μακριά μαλλιά. Διαθέτουν ένα άνοιγμα στο πίσω μέρος τους για να τοποθετούνται εκεί οι τρίχες. Κάποια από αυτά έχουν και μία θήκη για να χωράνε τα μαλλιά εκεί και να προστατεύονται περισσότερα.
  • Pixie καπελάκια χειρουργείου: Αυτά ταιριάζουν καλύτερα στο ιατρικό προσωπικό που έχει πολύ κοντά μαλλιά.
  • Bouffant καπελάκια: Πήραν το όνομά τους από ένα δημοφιλές χτένισμα της δεκαετίας του 1960, εξαιτίας του φουσκωτού σχήματος τους. Έχουν σχεδιαστεί να έχουν ελαστικότητα και να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη άνεση στον κάτοχο τους, αλλά και αυξημένη προστασία καθώς τεντώνονται και μπορούν να καλύψουν και τα αυτιά.

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο για σένα χειρουργικό σκουφάκι

Γνωρίζοντας πλέον τα είδη των χειρουργικών σκούφων, πιθανότατα είναι πιο εύκολο να επιλέξεις αυτό που αρμόζει στις δικές σου ανάγκες. Όταν φτάσει η στιγμή να διαλέξεις τι θα αγοράσεις, επέλεξε αυτό που θα χωράει όλα τα μαλλιά σου μέσα. Αν έχεις κοντά μαλλιά επέλεξε ένα pixie καπελάκι ενώ αν έχεις μακριά αγόρασε ένα ponytail ή ένα bouffant σκουφάκι χειρουργείου.

Έπειτα, εξέτασε πολύ προσεκτικά το ύφασμα του. Βεβαιώσου πως η ποιότητά του είναι εξαιρετική. Προτίμησε ένα 100% βαμβακερό καπελάκι καθώς το συγκεκριμένο υλικό είναι ελαφρύ και αναπνεύσιμο. Μη ξεχάσεις, επίσης, να σιγουρευτείς πως το σκουφάκι που θα επιλέξεις, έχει κατασκευαστεί από ανθεκτικά υλικά και οι ραφές του είναι ενισχυμένες. Είναι αναγκαίο να αντέχει στην αποστείρωση και στο πολύ συχνό πλύσιμο.

Αν ο εργοδότης δεν έχει ζητήσει να έχουν συγκεκριμένο χρώμα τα σκουφάκια χειρουργείου, μπορείς να επιλέξεις σκούφο στο αγαπημένο σου χρώμα ή κάποιο που έχει διάφορα σχέδια. Καλό είναι, να προμηθευτείς αρκετά καπελάκια, ώστε όταν πλένεις το ένα, να έχεις στην δουλειά το άλλο. Φρόντισε επίσης να επιλέξεις αξιόπιστα καταστήματα (φυσικά ή ηλεκτρονικά) επαγγελματικής ένδυσης για να κάνεις αυτή τη αγορά.

Πώς να φορέσεις ένα χειρουργικό καπέλο

Η εφαρμογή ενός χειρουργικού σκούφου, μετά την αγορά του, είναι πολύ εύκολη. Αν δεν έχεις μακριά μαλλιά, δοκίμασε να το φορέσεις όπως ένα κανονικό καπέλο. Αν πάλι αγόρασες ένα καπέλο χειρουργείου με αλογοουρά, τότε:

  • Βάλε το καπέλο στο μέτωπο,
  • Κάνε τα μαλλιά σου αλογοουρά και πέρασε τα στο πίσω μέρος του σκούφου,
  • Πιάσε τις άκρες από τις δύο κορδέλες που υπάρχουν, σταύρωσε τις κάτω από την αλογοουρά και δέστε τις.

Συνοψίζοντας, το χειρουργικό καπέλο αποτελεί μέρος του συνόλου μιας ιατρικής στολής και προστατεύει τόσο τους ασθενείς όσο και το ιατρικό προσωπικό κατά την διάρκεια μίας εγχείρησης. Ελπίζουμε μέσα από το κείμενο να έμαθες όλα όσα χρειαζόσουν και να επιλέξεις σωστά τον χειρουργικό σκούφο για την εργασία σου.