Είναι τα ρολά καταστημάτων ο νούμερο 1 τρόπος ασφάλειας;

Είναι τα ρολά καταστημάτων ο νούμερο 1 τρόπος ασφάλειας;

Ένα κατάστημα ή μια μικρή επιχείρηση είναι η πηγή εισοδήματος κι επιβίωσης μίας οικογένειας, είναι αυτό που λέμε «το βιός» της. Εννοείται λοιπόν ότι η ασφάλεια της επιχείρησης είναι μία από τις κυριότερες ανησυχίες του ιδιοκτήτη της. Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει μία μέρα στο μαγαζί του και να δει ότι λείπουν πολλά εμπορεύματα, χρήματα και ότι έχουν γίνει και πολλές ζημιές. Αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν σε όλα τα καταστήματα βλέπουμε πολλά μέτρα ασφαλείας, ποιο από αυτό όμως είναι το πιο αποδοτικό; Ποιο είναι αυτό που μπορεί να προσφέρει καλύτερη προστασία στο κατάστημα μας;

Η ασφάλιση καταστήματος δεν είναι απλή υπόθεση και γενικά δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να βασίζεται σε μόνο ένα μέτρο. Τα πιο συχνά που θα δει κανείς σε καταστήματα είναι οι συναγερμοί, οι κάμερες ασφαλείας και φυσικά τα ρολά καταστημάτων. Ποιο από αυτά όμως είναι το καλύτερο και γιατί; Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε το ερώτημα όσο καλύτερα γίνεται.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια καταστημάτων

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι δεν υπάρχει κάποια ΑΠΟΛΥΤΗ λύση. Αυτό σημαίνει ότι όσο καλά ασφαλισμένο και να είναι ένα κατάστημα, αν κάποιος κλέφτης θέλει πολύ να μπει, το έχει βάλει δηλαδή για κάποιο λόγο στο μάτι, κάποια στιγμή θα το καταφέρει. Αυτό βέβαια απαιτεί πολύ χρόνο και σχεδιασμό και τα καλά νέα είναι ότι οι λεγόμενοι «επαγγελματίες κλέφτες» που μπορούν να φέρουν εις πέρας τέτοιες «επιχειρήσεις» είναι ελάχιστοι και πολύ επιλεκτικοί.

Οι περισσότερες διαρρήξεις κλεφτών γίνονται από τους λεγόμενους ερασιτέχνες κλέφτες, δηλαδή συνήθως απελπισμένους τύπους που ψάχνουν για εύκολους στόχους. Όσο καλύτερα ασφαλισμένος είναι ένας χώρος, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να δοκιμάσει να «μπουκάρει». Με άλλα λόγια, ο εχθρός σας είναι κατά 95% τα κλεφτρόνια και όχι οι επαγγελματίες κλέφτες.

Ρολά καταστημάτων: το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι τα ρολά ασφαλείας είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο ασφαλείας. Ο λόγος που το λέμε αυτό είναι το γεγονός ότι στην ουσία μιλάμε για έναν φυσικό εμπόδιο, ένα τείχος ανάμεσα στο κατάστημα και τους κλέφτες. Αν κάποιος θέλει να παραβιάσει το κατάστημα σας, θα πρέπει να αφαιρέσει κάπως αυτό το εμπόδιο και οι περισσότεροι ερασιτέχνες κλέφτες απλά δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία αλλά και τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να κάνουν την αφαίρεση γρήγορα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι κάθε δευτερόλεπτο που ο κλέφτης μένει έξω από το κατάστημα σας είναι πολύτιμο, γι’ αυτό και το «τείχος» των ρολών ασφαλείας έχει μεγάλη σημασία. Αυτό σημαίνει ότι τα άλλα μέσα είναι άχρηστα; Όχι φυσικά.

Κάμερες και συναγερμοί

Αν έχετε δει ήδη διάφορα σημάδια κλεφτών στην περιοχή σας, τότε είναι λογικό να θέλετε να προστατέψετε την επιχείρηση σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι κάμερες και οι συναγερμοί θα δείξουν στους κλέφτες ότι παίρνετε την ασφάλεια σας στα σοβαρά και θα το σκεφτούν δυο και τρεις φορές πριν δοκιμάσουν να παραβιάσουν τον χώρο. Γιατί όμως λέμε ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα ρολά;

Ο πρώτος λόγος είναι το γεγονός ότι και τα δύο είναι χρήσιμα ΑΦΟΥ ο κλέφτης μπει στο κατάστημα καθώς θα κάνουν την παραμονή του εκεί σύντομη. Το θέμα είναι όμως ότι αν καταφέρει ο κλέφτης να μπει, σίγουρα θα κάνει κάποια ζημιά ή θα αρπάξει κάτι. Σίγουρα αυτή η ζημιά θα είναι πιο μικρή από αυτή που θα γινόταν αν δεν υπήρχαν αυτά τα μέσα, αλλά θα γίνει. Ο δεύτερος είναι το γεγονός ότι τα εν λόγω μέσα δρουν σε ψυχολογικό επίπεδο ενώ τα ρολά σε φυσικό.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι τα ρολά είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο ασφαλείας, αλλά καλό είναι να συνδυάζεται και με άλλα έτσι ώστε να αυξάνεται η αποτελεσματικότητα του.