Ποια είναι τα οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία

Ποια είναι τα οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο στις μέρες μας και αυτό γίνεται κυρίως γιατί αποτελεί έναν νέο τρόπο καπνίσματος που διαφέρει αρκετά από τον παραδοσιακό. Πολλές φορές μάλιστα, καπνιστές παραδοσιακών τσιγάρων αποφασίζουν να αντικαταστήσουν αυτή τους τη συνήθεια με το άτμισμα, δηλαδή τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το λεγόμενο άτμισμα τόσο δημοφιλές; Ποιες είναι οι διαφορές του με το κανονικό τσιγάρο και ποια τα πιθανά οφέλη του; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι στην ουσία μία συσκευή που παρέχει στον χρήστη παρόμοια εμπειρία με το κάπνισμα ενός τσιγάρου, εκεί οφείλεται και το όνομα της. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει καμία σχέση με τον καπνό και τα καπνικά προϊόντα γενικότερα, στην ουσία η συσκευή θερμαίνει ένα ειδικό υγρό και το μετατρέπει σε ατμό τον οποίο και εισπνέει ο χρήστης σαν να κάπνιζε ένα «κανονικό» τσιγάρο. Με απλά λόγια, ο ατμιστής εισπνέει ατμό και όχι το προϊόν της καύσης αποξηραμένων φίλων καπνού και αυτό είναι που κάνει όλο τη διαφορά.

Ποια είναι τα οφέλη του ατμίσματος;

Όπως όλοι θα γνωρίζετε, το κάπνισμα έχει πολύ άσχημες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του καπνιστή. Η εισπνοή του καπνού των καπνικών προϊόντων έχει συνδεθεί μετά από πολλές έρευνες εδώ και πολλές δεκαετίες με διάφορες μορφές καρκίνου αλλά και με καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες έρευνες, οι καπνιστές «κανονικών» τσιγάρων ζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια λιγότερο από τους μη – καπνιστές. Με άλλα λόγια, το κάπνισμα δεν έχει κανένα απολύτως όφελος για την υγεία και μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί και πολύ επικίνδυνο, ακόμη και θανάσιμο.

Αυτό που κάνει το άτμισμα να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι όπως είπαμε και πριν δεν έχει καμία σχέση με τον καπνό. Αυτό σημαίνει ότι με το άτμισμα ο ατμιστής δεν εισπνέει τις βλαβερές ουσίες του καπνού οι οποίες κι ευθύνονται για όλα όσα αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο. Με άλλα λόγια, το άτμισμα επιβαρύνει λιγότερο το αναπνευστικό σύστημα σε σχέση με το κάπνισμα. Αυτό σημαίνει ότι το άτμισμα έχει και κάποια οφέλη για την υγεία σας; Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το συμπεράνει τώρα με ακρίβεια κι εμπιστοσύνη καθώς είναι κάτι σχετικά νέο και δεν υπάρχει για δεκαετίες όπως το κάπνισμα. Αυτή τη στιγμή γίνονται πολλές μελέτες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και μπορεί να είναι δύσκολο να αποδείξουν ότι έχει οφέλη για την υγεία, αλλά είναι προφανές ότι το άτμισμα δεν ενέχει τους ίδιους κινδύνους με το κάπνισμα καθώς πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική διαδικασία από όλες σχεδόν τις απόψεις.

Ενέχει το άτμισμα κάποιους κινδύνους;

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε για το άτμισμα είναι το γεγονός ότι τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων αποτελούνται από φυσικά υλικά όπως την φυτική γλυκερίνη καθώς κι εκχυλίσματα αρωμάτων και γεύσεων τα οποία και δίνουν στον ατμό το ευχάριστο άρωμα του. Εννοείται ότι αν κάποιος είναι αλλεργικός σε κάποιο από τα συστατικά των υγρών αναπλήρωσης ή σε κάποιο εκχύλισμα – σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία τα συστατικά του κάθε υγρού αναπλήρωσης πρέπει να αναγράφονται ξεκάθαρα στη συσκευασία – τότε το άτμισμα μπορεί να του προκαλέσει κάποιο αλλεργικό σοκ. Εννοείται ότι αυτό είναι πολύ σπάνιο.

Επιπλέον, τα υγρά αναπλήρωσης περιέχουν Νικοτίνη. Η Νικοτίνη δεν είναι επιβλαβής ουσία καθώς πέρα από τον καπνό θα τη βρείτε και στις τομάτες και τις μελιτζάνες, αλλά θεωρείται πολύ εθιστική. Η Νικοτίνη δημιουργεί ένα ευχάριστο αίσθημα με την κατανάλωση της και η εισπνοή της με το κάπνισμα ή το άτμισμα κάνει αυτό το αίσθημα να έρχεται ακόμη πιο γρήγορα και αυτό δημιουργεί τον εθισμό. Με άλλα λόγια, το άτμισμα μπορεί να είναι όσο εθιστικό όσο και το κάπνισμα, ωστόσο ο ατμιστής μπορεί να «ρυθμίσει» την περιεκτικότητα Νικοτίνης των υγρών του, ειδικά αν τα κατασκευάζει μόνος του.